23 maja 2014

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Dzisiaj z miłości do truskawek...drożdżowe bułeczki z truskawką w roli głównej;)

Składniki;

  • 40 g drożdży,
  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 50 g masła,
  • 400 g twarożku,
  • 1 cytryna,
  • cukier waniliowy,
  • 16 truskawek bez szypułek,
  • cukier puder do posypania,



Wykonanie;

Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wlewamy trochę mleka i mieszamy z odrobiną mąki.. Odstawiamy na 10 minut. Reszt ę mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku i truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.


    źródło "Magazyn kuchnia"

3 komentarze:

  1. U mnie w domu sie robi takie bułeczki, ale z dżemem. Aż spróbuje Twoja wersje z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis ,a czy twarożek to dodajemy do ciasta

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin