28 czerwca 2014

Pierogi z bobem

Pierogi z nadzieniem z bobu nie mialam jeszcze okazji posmakować. Są pyszne i polecamy z mężem wszystkim.  Warto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) 


Składniki;

Ciasto;

  • szklanka letniej wody,
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 500 g mąki,
  • sól


Farsz;


  • 1 kg bobu,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,



Wykonanie;

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin