POSTY

Babeczki z jagodami w kubeczkach

Zamiast jagodzianek będą babeczki jagodowe:) Bardzo dobra alternatywa;)


Składniki;

  • 550 g borówek,
  • 150 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 125 g cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki śmietany kremówki,
  • sól,



Wykonanie;

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki żaroodporne albo kubki. Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy  w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy z cukrem i podajemy z babeczkami:)



   Inspirowane przepisem z " Ciasta i ciasteczka" Twój Styl