21 lipca 2014

Fasolka szparagowa na zimę

Bardzo lubimy fasolkę szparagową do obiadu. Zawsze mroziłam...dzisiaj mój pierwszy raz w ten sposób;)


Składniki;

  • 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej,
  • 2,5 kg fasolki szparagowej zielonej,


Zalewa:

  • 10 łyżeczek cukru,
  • 10 łyżeczek soli
  • 2,5 l wody



Wykonanie;

Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.


    żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie zalewa za słona.

    OdpowiedzUsuń
  2. To w sumie ponad 2 godz. gotowania, czy coś zostanie z tej fasolki? Czy nie zamieni się w pjure?

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin