9 lipca 2014

Sałatka z bobu

Sezon na bób nie trwa zbyt długo, dlatego proponujemy go jak najbardziej wykorzystać! Dzisiaj serwujemy z mężem lekką sałatkę na kolację;)



Składniki;

  • 450 g bobu,
  • 1 pęczek rzodkiwewek,
  • 5-6 liści sałaty /u nas pekińska/,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 zabki czosnku,
  • 2 łyzki oliwy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
Po przyprawy zapraszam na Skworcu.pl


Wykonanie;

Gotujemy wodę. Na osolony wrzątek wrzucamy bóbi gotujemy 4 minuty.Odcedź i przelej lodowatą wodą.Wyjmij bób z twardych łupin.Rzodkirwke umyj i pokrój na plastry.Liście sałaty opłucz imposzatkuj nożem. Drobno posiekaj czosnek i szczypiorek. Olej wymieszaj z octem.Przypraw solą ,cukrem i pieprzem. Wszytskie składniki wymieszaj.



5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bób w każdej postaci, ta wygląda wyjątkowo dobrze. Polecam też jako pastę, albo po prostu gotowany. Na pewno sprawdzę, bo zapowiada się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłem nigdy bobu, ale dzięki Wam chyba spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin