NAJNOWSZE POSTY

Ciastka z jabłkami

Poniedziałek zaczniemy na słodko, żeby sobie umilić powrót do pracy po weekendzie;) Będą więc jabłka, cynamon, rodzynki;))) Bardzo już jakoś jesiennie się zrobiło...Ciasteczka smakują wyśmienicie. Zawsze staram się mieć jakieś w domu  w razie W, gdy przychodzą goście. Przechowuję w szklanym słoju ozdobionym kokardką. Ze sklepu juz nie kupuje już ciasteczek;)


Składniki;

Ciasto

  • 200 g zimnego masła,
  • 300 g mąki,
  • 80 g cukru,
  • szczypta soli,



Nadzienie;


  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki doku z jabłek,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny,
Po boskie przyprawy zapraszam do SKWORCU



Wykonanie;

Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rodzynki zalewamy sokiem z jabłek i odstawiamy na 30 minut.Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy na 8 plasterków o grubości 4 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki siekamy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 16 krążków. W 8 krążkach wycinamy małe otworki.A i pamiętajcie, krążki powinny być większe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę rodzynek. Posypujemy cukrem z cynamonem i nakładamy kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez cukrem z cynamonem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.

    /źródło "Ciasta i ciasteczka Twój styl 2014"/