NAJNOWSZE POSTY

Brioszka

Mięciutka drożdżowa brioszka...Miło wstać poczuć zapach kawy i świeżo upieczonej brioszki:)Zapraszamy do nas na brioszkę;)



Składniki;

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru,
  • 15 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 200 g masła,



Wykonanie;

Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na 2 godziny aby podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy brioszkę zmniejszając temp. do 160 stopni. Pieczemy 45 minut.

    /źródło Magazyn Kuchnia/

2 komentarze:

Leczo


Macie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików..

Składniki: 

  • 0,5 kg pieczarków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 kg pomidorów,
  • cukinia,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka w proszku,

Po przyprawy zapraszam na SKWORCU


  • Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu  HanuśZZ

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pomidory sparzyć zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w ćwiartki. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki , paprykę pomidory i cukinię podlewamy woda i dusimy. Cebulę  dodajemy do duszących się warzyw. Podgotowujemy razem do miękkości, dolewając wody według potrzeby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku:) 







3 komentarze:

Domowy sok z malin

W weekend zlewalismy sobie soczek nastawiony parę dni wcześniej:) Domowy sok to jest to:) Zachęcamy do robienia w domach.Przyznam sprzątania potem mnóstwo;)))...radość jednak też ogromna;)

  • Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu  HanuśZZ


Składniki;

  • cukier,
  • maliny



Wykonanie;

Maliny zasypujemy w duzym słoju cukrem w stosunku 1:1. Jak puszczą już sok przecedzamy przez gazę i pasteryzujemy około 15 minut.




2 komentarze:

Tarta z mascarpone i śliwkami

Kolejny testowany przepis z magazynu Kuchnia nr 9/2014...i zarazem ostatni z tego numeru:)
Nasz ulubiony ser, łatwy i szybki przepis...śliwki...szczerze tarta pyszna:) Polecamy...


Składniki;

Ciasto;

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko
  • sól


Nadzienie;

  • 500 g mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 80 g cukru,
  • skórka z cytryny,
  • śliwki



Wykonanie;

Składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy tartę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzamym do 180 stopni. Składniki na nadzienie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy śliwki.Pieczemy jeszcze około 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Jeżeli wierzch zaczyna sie za bardzo rumienić narywamy folią alunimiową.



Śliwka - robaczywka!

1 komentarze:

Pieczony kurczak ze śliwkami

Kurczak już jakiś tydzień temu gościł na naszym stole, a dzisiaj gości na blogu:) U mnie teraz poślizg z racji pracy. A uwierzcie mi spędzam tam bardzo dużo czasu...no ale w końcu przepis jest i jeszcze możecie go wykorzystać:) Kurczaczek był bardzo miękki, a urodzaj śliwek spowodował, że zaczełam je dodawać do wszystkiego:) No i mamy pyszniutki kurczaczek...



Składniki;

  • kurczak,
  • 200 g sliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,




Wykonanie;

Oczyszczamy kurczaka. Nacieramy pieprzem i solą. Kładziemy na blasze i pieczemy 20 minut w temp. 220 stopni.Po tym czasie polewamy delikatnie rozpuszczonym masełkiem. Zmniejszamy temp. do 180 stopni.i pieczemy około 1,5-2 godziny. Mięso musi lekko odchodzić od kości i zmięknąć. Śliwki myjemy i drylujemy. Na 25 minut przed końcem pieczenia wykładamy na kurczaka i do kurczaka;)  Gdy już kurczak jest gotowy, wyjmujemy z piekarnika i polewamy powstałym sosem podczas pieczenia.



Śliwka - robaczywka!

2 komentarze:

Drożdżowe z gruszkami

Czujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.



Składniki;

  • 25 g drożdży,
  • 210 ml mleka,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 500 g mąki,
  • szczypta soli,
  • gruszki,
  • sok z cytryny




Wykonanie;

Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka/.



Szkolne śniadania

2 komentarze:

Maliny z wanilią do herbaty

Zaczyna się sezon przeziębień...i to mi przypomniało o malinach do herbatki:) To taka nasza pierwsza pomoc w domu:) tak przyrzadzone maliny sa idealne na jesienną niepogodę.taka babcina spiżarnia:)


Składniki;

  • 1 kg malin,
  • 1/2 kg cukru,
  • laska wanilii,
  • sok z cytryny,


Po najlepsze przyprawy zapraszam do SKWORCU


  • Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu  HanuśZZ


Wykonanie;

Maliny łączymy z cukrem i wanilią. Zagotowujemy. Mieszamy i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.Dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustwaimy słoiki do góry nogami do ostygnięcia.





0 komentarze:

Śliwkowa zabawa

Witajcie o poranku:) Jutro już weekend...wiec będzie nowy post...a dzisiaj mamy dla Was zadanie;) Poszukujemy super przepis na ciasto ze śliwkami. Ciasto, które wybierzemy i opublikujemy zdobywa nagrodę...upominek z Tupperware:) Czekamy na przepisy:)Pamietajcie...przepis ma być Wasz:)



0 komentarze:

Tarta czekoladowa ze śliwkami

No i testowaliśmy dla Was przepis z magazynu Kuchnia. Tym razem tarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...


Składniki;

Ciasto;
  • 200 g mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 100 g zimnego masła,
  • ekstrakt z wanilii,
  • 1 lekko ubite białko,



Nadzienie;


  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki



Wykonanie;

Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru ,kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym białkiem i oprószamy resztą cukru.Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut.
Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki.Skórkę kroimy w wąskie paseczki.Te siekamy drobno. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy rozmaryn i ekstrakt z wanilii. Dodajemy to tej masy śliwki. Podlewamy 2 łyzkami wody i gotujemy 5 minut.Owoce z powstałym sokiem rozkładamy na lekko podpieczony spód i pieczemy jeszcze około 35 minut.Do masy owocowej wg. nas można dodać trochę żelatyny, gdyż potem tarta nie będzie aż tak wodnista, ale nie koniecznie trzeba:)



 źródło magazyn " Kuchnia"




Śliwka - robaczywka!

0 komentarze:

Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem

Kolejne słoiczki do piwniczki na zimę. Z tego musu bardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni.



Składniki;

  • 2 gruszki,
  • 2 jabłka,
  • 250 g cukru żelującego,
  • esencja migdałowa,
  • 2 łyżki sezamu

  • Po przyprawy zapraszam do SKWORCU.
  • Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu  HanuśZZ



Wykonanie;


Sezam uprażymy.Jabłka i gruszki obieramy kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy owoce z cukrem żelującym, skrapiamy z olejkiem, Teraz jeżeli lubicie możecie zmiksować wszystko. Ja zostawiłam sobie trochę kawałków owoców , bo tak lubię;) Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu gotujemy około 3 minuty.Dodajemy sezam. Jeżeli nie pasteryzujemy zimny przekładamy do słoików. Jeżeli pasteryzujemy gorący i pasteryzujemy 15 minut.




1 komentarze:

Buchty z cynamonową skórką

U nas w domu przez ten weekend pomidorowo, śliwkowo, gruszkowo, brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od śliwek.Buchty to bułeczki drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą śliwki:) Na powitanie szkoły;)))


Składniki;

  • 450 g mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 200 ml letniego mleka
  • 75 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli
  • 80 g masła


Nadzienie;

  • śliwki węgierki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 60 g cukru,
  • masło

Po cynamon zapraszamy do SKWORCU


Wykonanie;

Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru i 5 łyżkami mleka. Mąkę przesiewamy. dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w maśle, a drugą połowę w cynamonie z cukrem. Układamy na przygotowanej blasze maślaną stroną do spodu. Tak zostawiamy jeszcze na około 10 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 45 minut.


    źródło "Sielskie życie"




Śliwka - robaczywka!

Szkolne śniadania

1 komentarze: