POSTY

Chłodnik litewski

W temacie chłodników...dzisiaj litewski.


Składniki;

4-5 buraków,
pęczek botwinki,
4-5 ogórków,
koperek,
3 ząbki czosnku,
1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu,
sól, pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku,
jajka na twardo,





Wykonanie;

Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.