27 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrabiania

Na koniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu "Z cukrem pudrem"


Składniki;


100 gramów świeżych drożdży 
1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
1 szklanka oleju 
4,5 szklanki mąki pszennej

kruszonka:
100 gramów masła
1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

750 g truskawek


Wykonanie;

 Mieszamy mleko i drożdże. Dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy, oraz olej. Składniki mają się połączyć. Na płyn wsypujemy makę. Nie mieszamy.  Odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie wykładamy ciasto na blaszkę. Układamy truskawki. I robimy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki. posypujemy nią wierzch.Pieczemy w 170 stopniach około 55 minut.


2 komentarze:

  1. Robiłam to ciasto jakiś czas temu. Smaczne i łatwe w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin