POSTY

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Szczególnie, że sezon na truskawki i rabarbar nie trwa wiecznie a ja osobiście nie znam lepszego zestawu w kontekście letniego ciasta :)


Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

1 szklanka mąki (taka o pojemności 250 ml)
2 żółtka100 g masła
1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej

400 g rabarbaru
100 g truskawek
1 szklanka cukru


Wykonanie;

Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne 15-20 minut w tem. 160 stopni.

Przepis z bloga MojeTworyPrzetwory