21 marca 2015

Babka ucierana na Wielkanoc

To jedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;)


Skladniki;

25 dkg margaryny,
6 jaj,
30 dkg mąki,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
20 dkg cukru,
6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/,
1 łyżeczka kakao,


Wykonanie;

Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanej foremki wlewamy jasne ciasto a następnie ciemnie - delikatnie dociskając drewnianą łopatką. Pieczemy ok. 40 minut.

Źródło " 143 przysmaki siostry Anastazji"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin