NAJNOWSZE POSTY

Szparagi

Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca.
Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Z kolei szparagi białe mają łagodniejszy smak, ale są twardsze - przed przyrządzeniem trzeba je obrać.Zacznijmy od tego, jak wybrać odpowiednie szparagi. Główki powinny być dokładnie zamknięte, a końcówki leciutko wilgotne. Świeże szparagi powinny być jędrne, a przy pocieraniu muszą skrzypieć. Po zakupie szparagi wolno przechowywać maksymalnie 2-3 dni (najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę).Umyj je i osusz. Zielone szparagi nie muszą być obierane, ale obetnij zdrewniałe końcówki. Natomiast białe szparagi koniecznie pozbaw również zgrubiałej skórki na łodygach. Najwygodniej zrobić to za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Obetnij też zdrewniałe końcówki - zazwyczaj obejmują one około 1/4-1/3 długości całego szparaga.Jak gotować szparagi? Najlepiej w wysokim garnku, tak aby mogły być podgrzewane w pozycji pionowej. Główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody - są tak miękkie, że wystarczy działanie pary unoszącej się z garnka. Jeśli nie masz jednak odpowiedniego garnka, możesz ugotować szparagi w pozycji poziomej. Wrzątek powinien być osolony, ale z niewielkim dodatkiem cukru. Jeśli decydujesz się na przyrządzanie szparagów "na stojąco", musisz gotować je pod przykryciem - para zmiękczy wtedy główki. Zielone szparagi należy gotować 8-11 minut, a białe około 15 minut.