POSTY

Duńskie ciasteczka owsiane

Moje ulubione. Jedyne, które można jeść  bez wyrzutów sumienia, że przybędzie nam parę centymetrów tu i ówdzie...

Składniki na około 34 ciasteczek:
  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. brązowego cukru lub opcjonalnie 0,5 szkl cukru i łyżka miodu, najlepiej ciemnego
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki  sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szkl. płatków owsianych górskich
Masło utrzeć mikserem , stopniowo dodawać cukier, następnie jajko  i po kolei wszystkie składniki, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce w sporych odstępach, gdyż rosną na boki. Piec mniej więcej 15 minut, chwilę odczekać i zdjąć z blaszki jeszcze ciepłe, bo potem się kruszą. 



Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: