NAJNOWSZE POSTY

Sernik z truflą

Sernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!

Składniki:

CIASTO SEROWE
  • 3 jajka
  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
TRUFLA
  • 500 ml śmietanki (30% lub 36%)
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml likieru Baileys
  • kakao do oprószenia

Wykonanie:
Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy.

Robimy truflę:
Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce.






Inspiracja magazyn "Kuchnia"