23 listopada 2014

Fantazyjna strucla makowa

Już niedługo Święta...Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 15 dkg margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 4 dkg drożdzy,
  • farsz makowy



Wykonanie:

Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy.  W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej  tortownicy, pozostawiając  między nimi spore odstępy. Wierzch posmarować białkiem i odstawić do podrośnięcia. Piec przez 30 minut w 160 stopniach, po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec do zarumienienia ,aż boki będą lekko odstawały. Z podanej porcji powinno wyjść  10 -12 ślimaków na dużą tortownicę.



3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Chętnie bym zamówiła z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin