NAJNOWSZE POSTY

Ciasto Jabłkowe


Jesienne jabłka - najbardziej polskie z owoców...królują teraz w sklepach.Najlepiej kupować polskie - są tańsze i smaczniejsze.
„Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy.
Dzisiaj proponuje Wam ciasto jabłkowe...smacznego 

Składniki dla 6 osób:
Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C

  • 100 g cukru (100 ml)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 250 g mąki (500 ml)
  • 1 szczypta soli
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 1 garstka migdałów



Wykonanie

• Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C 
• Posiekać jabłka w kostkę.
• W Dużej misce do ciasta  wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
• Dobrze wymieszać  i dodać jabłka.
• Położyć formę  na zimną blachę i wlać ciasto do formy.
• Posypać posiekanymi migdałami.
• Piec przez ok. 40 min. W temp. 180 st.C. Pozostawić do wystygnięcia przed wyjęciem z formy.


4 komentarze: