26 lipca 2014

Ogórki w zalewie curry

Żółte ogórki z posmakiem curry...


Składniki;

  • 2,5 kg ogórków,
  • 2-3 cebule,
  • gorczyca,


Zalewa;

  • 7 szklanek wody,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • 1 i 1/2 szklanki octu,
  • czubata łyżka curry,



Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.


   żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego 

3 komentarze:

Bloglovin