10 września 2014

Drożdżowe z gruszkami

Czujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.



Składniki;

  • 25 g drożdży,
  • 210 ml mleka,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 500 g mąki,
  • szczypta soli,
  • gruszki,
  • sok z cytryny




Wykonanie;

Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka/.



Szkolne śniadania

2 komentarze:

Bloglovin