18 kwietnia 2014

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Mieliśmy z mężem ochotę na ciasto drożdżowe, więc pomyślałam czemu nie;) Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jedno z najlepszych ciast na świecie. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Miękkie, puszyste...zapach pachnącego ciasta, który roznosi się po całym domu;)Tak tak kochamy ciasto drożdżowe;)

Składniki;

  • 4 szklanki mąki,
  • pół kostki drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • rodzynki,
  • 4 łyżki margaryny,
  • szczypta soli,
  • jajko do posmarowania ciasta,



Składniki na kruszonkę;

  • 4 łyżki margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół szklanki mąki,


Wykonanie;
Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Ucieramy składniki.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy margarynę z reszta mleka. Studzimy. jajka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rodzynki.Dodajemy do maki ubite jajka i roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze trochę wyrabiamy i wkładamy ciasto do foremki. Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę do momentu aż zrobią się grudki.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.


   źródło; Wielkanoc przy rodzinnym stole" 


Wielkanocne Smaki - edycja IV 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin