POSTY

Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę

Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)



Składniki;

  • główka czerwonej kapusty,
  • 5 jabłek,
  • 3 cebule,
  • sól,


Zalewa;

  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 l wody,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 6 łyżek cukru,
  • łyżka soli,
  • ziarenka pieprzu,
  • liść laurowy




Wykonanie;

Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.  Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty.