14 lutego 2015

Babka ucierana

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy.


Składniki;

  • 20 dkg mąki pszennej,
  • 5 dkg maki kartoflanej,
  • 10 dkg masła,
  • 12 dkg cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • kakao

Relacja z pieczenia babki - KLIKNIJ TUTAJ

Śliczna patera do kupienia -  TUTAJ

Wykonanie;

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po  żółtku ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny i wanilię Następnie  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Odkładamy trochę masy do drugiej miseczki i dodajemy kakao. Białą masę wylewamy do keksówki. Kupkami kładziemy na wierzch masę kakaową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.



2 komentarze:

  1. Mmm, bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin