Kolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:)
Składniki;
- 10 dkg mleka w proszku,
- 2 łyżeczki mąki,
- 5 łyżek mleka,
- szczypta soli,
- 2 dkg zmielonych pistacji,
- 100 ml wody,
- 1/2 kg cukru,
- ziarna kardamonu
- olej,
Wykonanie;
Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą.Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie. Smacznego...
1 komentarze:
Ale fajne, na pewno są bardzo aromatyczne ;)
Prześlij komentarz