10 lutego 2015

Indyjskie paczki


Kolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:)



Składniki;

  • 10 dkg mleka w proszku,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 5 łyżek mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 dkg  zmielonych pistacji,
  • 100 ml wody,
  • 1/2 kg cukru,
  • ziarna kardamonu
  • olej,

Wykonanie;
Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą.Dodaj mleko i pistacje. Wyrób  ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie. Smacznego...

1 komentarz:

Bloglovin