20 listopada 2014

Ciasto marchewkowe

To jedno z moich ulubionych ciast...Jest idealne.Dzisiaj o poranku przygotował  je mój mężuś:) Najlepiej smakuje w Jego wydaniu..

Składniki;

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2/3 szklanki oliwy,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki rodzynek,



Wykonanie;

Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka, dodaj cukier i olej. Przesiej mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową i dodaj do ubitych jajek z cukrem i olejem.Wymieszaj. Następnie dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki. orzechy mogą być w kawałach lub zmielone.Wymieszaj. Wylej na foremkę. Piec ok 1 godziny...do suchego patyczka. Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. Ciasto marchewkowe jest przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowe zawsze dobrze smakuje :) To również i moje ulubione, a mój mąż, to za nim szaleje! Jak co roku, w jego imieniny i urodziny robię marchewkowe- przynajmniej to życzenie mogę spełnić :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda! Jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeby mój mi czasem takie dobre ciasto upiekł... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam marchewkowe ciasta, prezentuje się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin