17 lutego 2015

Nasz chleb powszedni

Taki codzienny chlebek w naszym domku:)

Składniki;
 
2 kg mąki pszennej, 1 l wody, pól kostki drożdży, trochę cukru, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki gorącej wody do rozczynu,
 
Przepis na 2 keksówki

Wykonanie;

W miseczce kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i zalewamy wodą. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszcza. Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki, zalewamy ponad litrem ciepłej wody, sól. Dodajemy rozczyn. Mieszamy . Dodajemy jeszcze z pół torebki mąki /wg uznania/. Im ciasto rzadsze tym więcej dziur w chlebie. Wyrabiamy ciasto.Przekładamy do foremek, wygładzamy mokrymi rekami. Czekamy aż wyrośnie do brzegów. Po tym czasie wkładamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin