16 listopada 2014

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Robiąc ostatnio porządki w naszych przepisach natknęłam się właśnie na ten. Pochodzi z czasopisma "Przyjaciółka". Przepis bardzo mi się spodobał. Powiesiłam w kuchni na tablicy i tak czekał na zrealizowanie. A że w domu zawsze mamy pomarańcze, bo pijemy świeży sok...to jeden ze składników już był;)  Ciasto smakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować.


Składniki;
  • 5 dkg mąki pszennej,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 10 dkg startych migdałów,
  • 3 pomarańcze,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • kilka całych migdałów do dekoracji,


Wykonanie;

Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami.




Prezenty na Mikołajki

4 komentarze:

Bloglovin