POSTY

Pigwówka

Nalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat "polskiej cytryny". Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj...królowa nalewek;)


Składniki;

  • 1 kg pigwy,
  • 1/2 kg cukru,
  • 100 g  miodu,
  • kilka gożdzików,
  • kora cynamonu,
  • skórka z pomarańczy,
  • 1 litr wódki



Wykonanie;

Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem. Zalewamy miodem. Zamykamy szczelnie i odkładamy na 4 dni. Po tym czasie zlewamy, dodajemy cynamon, skórke z pomarańczy oraz goździki. Zalewamy wódka w stosunku 1:1. Przechowyjemy około 5 tygodni. Nastepnie po tym czasie przelewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż nabierze mocy;)

    /inspirowane przepisem z magazynu Kuchnia/