NAJNOWSZE POSTY

Świąteczny kurczak faszerowany na słodko

Może, znużeni wigilijnymi smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu jest kurczak. Tym razem faszerowany światecznie bakaliami, nawet  mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:)

Składniki;

  • Duży kurczak,
  • przyprawa do kurczka,
  • 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też ok/,
  • 2-3suszone morele,
  • garść rodzynek,
  • 50 ml brandy, calvadosu lub śliwowicy,
  • 5 twardych winnych jabłek,
  • 1-2 łyżki masła,
  • cukier do smaku,
  • 1-2 goździki,


Wykonanie;

  • Kurczaka myjemy i osuszamy.
  • Nacieramy przyprawą do kurczaka i odkładamy na 30 minut.
  • Kroimy grubo śliwki, rodzynki i morele i zalewamy alkoholem.
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. 
  • Dusimy na patelni z masłem, a nastepnie mieszamy z bakaliami w alkoholu, ewentualnie słodzimy i dodajemy goździk.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sokiem, zeby skórka była chrupiąca.
  • 20 minut przed końcem możemy jeszcze dołożyc jabłka.
Wszystkie bakalie pochodzą z naszego ulubionego sklepu SKWORCU - polecamy


                             /źródło "Moje gotowanie"/