Składniki;
- Duży kurczak,
- przyprawa do kurczka,
- 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też ok/,
- 2-3suszone morele,
- garść rodzynek,
- 50 ml brandy, calvadosu lub śliwowicy,
- 5 twardych winnych jabłek,
- 1-2 łyżki masła,
- cukier do smaku,
- 1-2 goździki,
Wykonanie;
- Kurczaka myjemy i osuszamy.
- Nacieramy przyprawą do kurczaka i odkładamy na 30 minut.
- Kroimy grubo śliwki, rodzynki i morele i zalewamy alkoholem.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.
- Dusimy na patelni z masłem, a nastepnie mieszamy z bakaliami w alkoholu, ewentualnie słodzimy i dodajemy goździk.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sokiem, zeby skórka była chrupiąca.
- 20 minut przed końcem możemy jeszcze dołożyc jabłka.
Wszystkie bakalie pochodzą z naszego ulubionego sklepu SKWORCU - polecamy
/źródło "Moje gotowanie"/
0 komentarze:
Prześlij komentarz