NAJNOWSZE POSTY

Risotto z dynią, soczewicą i porem

Zapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy.
  

Składniki:

  • 1,5 szkl. ryżu do risotto
  • 400g dyni obranej
  • ok 1 litr bulionu warzywnego
  • 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy
  • 2 pory, tylko biała część
  • oliwa
  • curry, sól, pieprz


Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać.