Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny.
Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw, to zapewniam, że dzięki temu jest bardzo aromatyczny. Goździki należy wcześniej zmielić, można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi.
Składniki;
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka miodu ciemnego, gryczanego lub spadziowego
- 3\4 margaryny
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 szklanki mąk
- przyprawa do pierników
- paczka goździków zmielonych
- bakalie
Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić.
Potem wbijać całe jajka, dodać mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach.
Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Musi pachnieć obłędnie! :)
Pachnie świętami :)
Prześlij komentarz