NAJNOWSZE POSTY

Piernik staropolski z bakaliami

Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam.

Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny.
Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw, to zapewniam, że dzięki temu jest bardzo aromatyczny. Goździki należy wcześniej zmielić, można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi.


Składniki;  
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka miodu ciemnego, gryczanego lub spadziowego
  • 3\4 margaryny
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 szklanki mąk
  • przyprawa do pierników
  • paczka goździków zmielonych
  • bakalie


Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić.
Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach.


Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO!!!


2 komentarze: