POSTY

Żurawinówka

Nalewka z żurawiny świeżej to prawdziwy rarytas! Jej smak jest absolutnie wyjątkowy. Na pewno zrekompensuje czas oczekiwania na gotowy trunek. Trzeba bowiem wiedzieć, że nalewka z żurawiny wymaga niemałych pokładów cierpliwości. .


Jej przygotowanie samo w sobie nie zajmuje dużo czasu, jednak okres oczekiwania na pyszny efekt końcowy może zniechęcać niecierpliwych amatorów domowych trunków. Żurawinówka gotowa jest po… 6 miesiącach od chwili przygotowania.

Trochę trzeba poczekać, ale jeśli choć raz pokusicie się o własnoręczne jej wykonanie, przekonacie się na własnej skórze, że nalewka ze świeżej żurawiny warta jest wszystkich niedogodności!

Składniki:
  • 2 kg żurawiny
  • 1 l wódki
  • ½ szklanki miodu lipowego
  • ½ szklanki soku malinowego

Sposób przygotowania:
Żurawinę oczyść, przełóż do dużego słoika,zasyp cukrem i czekaj az puści sok...trwa to bardzo długo lub  zalej wódką i pozostaw na 4 tygodnie.Ja ćwicze cierpliwość i zasypałam cukrem:)

Po tym czasie jezeli zasypałaś cukrem zalej alkoholem. Odczekaj 4 tyg i  dodaj miód i sok malinowy. Jeżeli od razu zalałas alkoholem dodaj miód i sok. Ponownie odczekaj 4 tygodnie. Raz w tygodniu wstrząśnij słojem, by przemieszać nalewkę.

Do butelek zlej nalewkę...i poczekaj około poł roku:)