Składniki:
- 10 dkg cukru drobnego Diamant,
- 30 dkg maki,
- pół szklanki miodu,
- łyżeczka przyprawy korzennej,
- łyżka masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka.
Lukier:
- 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,
- 1 białko.
Wykonanie:
Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym..
0 komentarze:
Prześlij komentarz