10 grudnia 2015

Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny

Jak upiec idealne pierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję,że nasze z przepisu pani Haliny będą Wam się podobać:) Dobrej zabawy przy dekorowaniu:)


Składniki:


  • 10 dkg cukru drobnego Diamant, 
  • 30 dkg maki, 
  • pół szklanki miodu, 
  • łyżeczka przyprawy korzennej,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 jajka. 


Lukier: 

  • 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao, 
  • 1 białko. 

Wykonanie:
Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym.. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin