28 marca 2016

Żurek Wielkanocny wegetariański

Serwujemy sobie dzisiaj na obiadek;)


Składniki;


  • 500 ml zakwasu na żurek 
  • 1,5 l wody  
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 ziarenka jałowca 
  • 2 listki laurowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • sól 
  • ugotowane jajka do podania

Wykonanie;

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obierz. Zalej wodą, wrzuć ziele angielskie, jałowiec, pieprz i listki laurowe.  Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.Wyciągnij warzywa i do wywaru dodaj zakwas i zahartowany wcześniej jogurt.Dopraw solą jak wolisz już sam. Dodaj majeranek.Gotuj jeszcze przez około 10 minut.Podawaj z pokrojonym jajkiem na twardo.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin