7 listopada 2014

Tarta z dyni i pomidorów

Jesienny czas...jesienna tarta. Uwielbiam takie wytrawne tarty. Dynia- chyba w każdym domu już się pojawiła.Dynia jest obecna w mojej kuchni przez cala zimę...energetyzujący kolor;)



Składniki;
  • 15 dkg mąki,
  • 7 łyżek masła,
  • sól,
  • cebula,
  • puszka pomidorów,
  • 700 g dyni  pokrojonej w  kostkę,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • tymianek,
  • oregano,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, cukier



Wykonanie;

Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki.Cebule obieramy i siekamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na patelnie cebule, po chwili dynię.Smażymy około 5 minut.Dodajemy przecier pomidorowy i zioła.Następnie dodajemy pomidory z puszki.Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Ciasto wykładamy na foremkę . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wylewamy farsz. Pieczemy jeszcze przez 30-40 minut.


1 komentarz:

Bloglovin