Propozycja zamiast pierniczków na Święta...u nas w domu robią furorę....
Składniki;
¾ szklanki cukru z palmy kokosowej
⅔ szklanki oleju rzepakowego
¼ szklanki mleka migdałowego
1 łyżka mąki z tapioki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1½ szklanki mąki gryczanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ szklanki orzechów macadamia
⅔ szklanki oleju rzepakowego
¼ szklanki mleka migdałowego
1 łyżka mąki z tapioki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1½ szklanki mąki gryczanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ szklanki orzechów macadamia
Wykonanie;
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.
3. Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.
4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:
- Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykładać na przygotowana blachę
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka – ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia
5. Ciasteczka piec przez 8 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz