Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 g margaryny
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli
- szczypta cukru
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko, posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:
Składniki na farsz:
- 600 g kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić.
Przygotowanie pasztecików:
Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć pod skosem na 6 - 7 cm fragmenty. Czynność powtórzyć na pozostałej części ciasta. Pokrojone paszteciki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 25 min w 180°C.
0 komentarze:
Prześlij komentarz