NAJNOWSZE POSTY

Chleb pszenny

My lubimy:) Pyszny chlebek posmarowany smalczykiem...niebo w gębie;)

Smakowita pajda zaskoczyła mnie...smakiem smalcu, jaki tata robił w dzieciństwie:)


Składniki:

  • 1,5 kg mąki pszennej,
  • 10 dkg świeżych drożdży,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki roztopionego  smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem,
  • Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem,

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut .Dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z ciepła wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 3 szklanki osolonej wody oraz roztopiony smalczyk i resztę mąki. Dokładnie wyrobić, przełożyć do natłuszczonej foremki lub uformować okrągły bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść przełożyć do form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut. 



     Źródło książka " Chleb domowy wypiek"


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.