Składniki;
- 2,5 kg ogórków,
- 2-3 cebule,
- gorczyca,
Zalewa;
- 7 szklanek wody,
- 3 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżki soli,
- 1 i 1/2 szklanki octu,
- czubata łyżka curry,
Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.
żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
3 komentarze:
Czy ogórki obieracie ze skórki ???
tak:)
Tak
Prześlij komentarz