14 kwietnia 2015

Pieczony boczek

Dzisiaj obiecany przepis na pieczony boczek.Własnoręcznie przygotowany pieczony boczek daję gwarancję wędliny pozbawionej szkodliwej chemii i konserwantów. Wystarczy dobrej jakości boczek...


Składniki;

1 kg surowego boczku
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
1 łyzeczka soli,
olej,
1 główka czosnku


Wykonanie;

Skórę umytego i wysuszonego boczku naciąć co 4 mm. wszystkie przyprawy zmieszać, dodać trochę oleju i natrzeć marynatą cały boczek. czosnek wycisnąć i równiez rozprowadzic na boczku. tak przygotowane mieso owinąć w folie aluminiową lub spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Boczek najlepiej piec w rekawie do pieczenia około 40 min w 200 st. Po tym czasie rękaw rozciąć, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze około 20 minut.

PIECZONY BOCZEK KROK PO KROKU...KLIKNIJ TUTAJ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin