NAJNOWSZE POSTY

Fasolowe kluski

Przepis na te nietypowe kopytka znalazłyśmy w starym zeszycie  i postanowiłyśmy je wypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy obiad.




Składniki:

  • 2 szklanki fasoli
  • ćwierć szklanki bulionu
  • 3\4 szklanki mąki pszennej
  • jajo
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • sól


Wykonanie:
Umytą fasolę zalać wodą i odstawić na noc.Następnego dnia ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić fasolę przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, bulion, cząber, dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować wałek, pokroić na skośne kawałki jak na kopytka, wrzucić do osolonej wody i gotować 5 -7 minut od momentu wypłynięcia. Osączyć i polać stopionym masłem. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.





4 komentarze: