NAJNOWSZE POSTY

Biszkopt z jabłkami

Mamy ostatnio nadprodukcję jabłek:). Była już szarlotka...długo myślałyśmy cóż by tu popełnić z nich. I objawił się nam biszkopt z jabłkami. Możecie użyć dowolnej ilości jabłek. Wszystko zależy od Was jak lubicie. Praktycznie to ciasto, które udaje się zawsze:) Doskonałe do kawy, na niespodziewaną wizytę gości...i przede wszystkim pyszne;)))) Zapraszamy do wypróbowania....




Składniki;

  • 5 jabłek,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,



Wykonanie;

Jabłka obieramy i kroimy na co chcemy;)) plastry, cząstki, ósemki. U nas na drobne ósemki. Obtaczamy w mące. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blaszkę. Układamy jabłka. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ok 45-50 minut. Użyłyśmy tortownicę o średnicy 24 cm.



1 komentarze:

Anonimowy pisze...

proponuję jabłka obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu - cud miód. POLECAM