11 grudnia 2014

Domowe sledzie

Śledź to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Świeta, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)

Śledź to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)

Składniki;
  • 12 solonych filetów śledziowych,
  • czerwona cebula pokrojona w krązki,
  • 2 marchewki pokrojone w talarki,
  • 2 gałązki koperku /same listki/,

Zalewa;
  • 400 ml wody,
  • 250 ml cukru pudru,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka ziaren kolendry,
  • 2 łyżki ziaren gorczycy,
  • 10 goździków,
  • 400 ml białego octu winnego,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,

Wykonanie;


Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:)

                                      /źródło  magazyn "Kuchnia"/



Śledzie Wigilijne 2014



zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Maria Molicka12.12.2015, 19:07

    w occie odpadają :) poproszę w oliwie jakieś przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin