20 kwietnia 2014

Makowiec z bakaliami

Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego  najlepszego!!!

Składniki:
  • 500 g suchego maku
  • 1 litr mleka
  • 0,5 szkl. miodu
  • 3 jabłka
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 120g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 100g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie (orzechy, rodzynki)
  • 2 gorzkie czekolady na polewę
  • płatki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:

Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie.
Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny.
Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekorować płatkami kokosowymi.

Płatki kokosowe dostępne u SKWORCU.PL





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin