11 grudnia 2014

Jak zrobic zakwas buraczany

Zakwas buraczany zrobić  w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)



Składniki;



Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU



Wykonanie;

Umyte buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła wodą, tak aby je pokryła. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i kromkę chleba razowego. Odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.





Wigilia 2014
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin