10 grudnia 2014

Uszka wigilijne

U nas produkcje uszek już ruszyła...a u Was??


Składniki;

Ciasto;

  • 150 g mąki,
  • jajko,
  • ciepła woda,
  • sól,


Farsz;

  • 80 g suszonych grzybów,
  • 30 g czerstwej bułki,
  • bułka tarta,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz




Wykonanie;

Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka.
Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno siekamy i przyrumieniamy na oleju. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy.Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy grzyby, cebulę i bułkę. Dodajemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. uformowane uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do wypłynięcia. potem jeszcze około 2 minut.



zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Twoje uszka wyglądają uroczo . U mnie w weekend ruszy produkcja usze i pierogów, przyjedzie mama do pomocy i będziemy pomału wymyślać listę dań.

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin