NAJNOWSZE POSTY

Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą


Mama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu.
Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego 

Składniki:
1 kapusta włoska
450g mięsa mielonego z kurczaka 
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie
150g ziarna czerwonej soczewicy
1 kostka rosołowa
przyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka





Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam w 180 st. C przez 45 minut.