8 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Było już ciasto marchewkowe, to teraz czas na ciasto buraczkowe z dużą ilością kakao. W życiu nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego...potwierdza to też Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem...


Składniki;

  • 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych,
  • 300 ml oleju,
  • 5 jajek,
  • 270 g mąki,
  • 370 g cukru,
  • 100 g kakao,
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,




Wykonanie;

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.



  wg. "Ciasta i ciasteczka"

2 komentarze:

  1. uwielbiam ciasta z dodatkiem warzyw, a szczególnie właśnie z buraczkami, super :)

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin