NAJNOWSZE POSTY

Muffinki z truskawkami

Miękkie i puszyste. Świetne do po południowej kawy lub na śniadanie;) Ledwo ostygły a my już z mężem jedliśmy. Uratowałam jedną do zdjęcia:)) Dla mnie to hit dla miłośników truskawek.Truskawkowe muffinki mogą być wykonane ze świeżych lub mrożonych truskawek. Ok podaję już przepis....


Składniki;
  • 12 małych truskawek,
  • 125 g masła,
  • 75 g cukru,
  • kilka kropel olejku migdałowego,
  • 3 jajka,
  • 175 g mąki,
  • 75 g mielonych migdałów,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kremówki,
  • cukier puder do posypania,


Wykonanie;

Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut.


Milion smaków truskawek