Składniki;
- 100 g margaryny,
- 100 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 6 łyżek mleka,
- 150 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g skrobi kukurydzanej,
- 250 g rabarbaru,
- 250 g truskawek,
- 150 g cukru,
- 50 g wiórek kokosowych,
- szczypta soli,
Wykonanie;
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.Żółtka stopniowo dodajemy do margaryny ciągle ucierając.Następnie dodajemy mleko oraz połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią kukurydzaną. Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki. Białka ubijamy na pół sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu aż uzyskamy gęstą pianę.Dodajemy wiórka i owoce. Delikatnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym placku. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz