Składniki;
- 50 dkg marchewki,
- 50 dkg selera,
- 50 dkg zielonego groszku,
- 4 jajka,
- 2 białka,
- 6 łyżek śmietany 18 %,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz czarny,
- pieprz biały,
- ostra papryka,
- sezam,
Wykonanie;
Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy. Marchewkę miksujemy z 2 jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki.
Źródło "Wielkanoc przy rodzinnym stole"
0 komentarze:
Prześlij komentarz