10 maja 2014

Jarski pasztet

Pełen warzyw pasztet jarski na talerzu tworzy bardzo kolorową kompozycję.Łatwy i pyszny przepis...imponujący wynik. Jednym słowem, udowadniam dzisiaj, że warzywa mogą być równie satysfakcjonujące jak mięso.


Składniki;

  • 50 dkg marchewki,
  • 50 dkg selera,
  • 50 dkg zielonego groszku,
  • 4 jajka,
  • 2 białka,
  • 6 łyżek śmietany 18 %,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz czarny,
  • pieprz biały,
  • ostra papryka,
  • sezam,



Wykonanie;

Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy. Marchewkę miksujemy z 2 jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki.


    Źródło "Wielkanoc przy rodzinnym stole"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin