NAJNOWSZE POSTY

Tarta cytrynowa

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce cytrynową z bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka śmietana -boski duet;)


Składniki na ciasto;

  • 230 g mąki,
  • 130 g masła,
  • 1 1/3 łyżki cukru,
  • 1 jajko


Składniki na mus;

  • 5 żółtek,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 1/2 szklanki soku z cytryny,

  

Dodatkowo;

  • 400 ml śmietanki 30%,
  • łyżka cukru,
  • łyżka otartej skórki z cytryny,


Wykonanie ciasta;
Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Ciastem wyłożyć formę tarty ok 27 cm średnicy i ponownie schodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto wyłożyć papier i wysypać fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć fasolę i piec jeszcze przez 5 minut.

Wykonanie musu.
Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i skórkę z cytryny oraz sok z cytryny.
Wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 15 minut. Wyjąć i wystudzić w lodówce.

Ubić na sztywno śmietanę 30 %. Pod koniec ubijania dodać skórkę z cytryny i cukier.
Smacznego...:)



    http://anulekkkk.blox.pl/html